Kalap típusok - a cloche (klos)
2012. augusztus 23. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a cloche (klos)

A cloche kalap harangszabású formájáról kapta a nevét. A cloche franciául annyit tesz: harang. Az 1920 években jött divatba és nagyon hamar népszerűvé vált. Erősen a szembe húzva viselték. Teljes fejet beborító kalapként fontos volt az alatta viselt frizura is, a rövid, fiús Marcell-hullámos vágás volt a legnépszerűbb. Új formája megihlette a legnagyobb tervezőket is. A filmek, a némafilmek kockáin is gyakran szerepelt.

Példánkban Bánky Vilmát mutatjuk be,kalap-Vilma Bánky klos kalapban 1927.jpg

egy 1927-es filmjéből.

Általában nyúszőrből, vagy ficből készül, lehet keskeny, vagy csak elöl karimás. A nappali viseletekhez egyszerű díszítést alkalmaztak, általában csak masnit. Ezek a kalapok később már szalmából és szizálból is készülhettek. Az esti toaletthez csipkéből, egyéb különleges kelméből szabták és igen gazdagon díszítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr854728538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása