Kövess bennünket, és légy napra kész!

Kizárólag kézzel készült, prémium minőségű kalapok, csak egyéniségeknek! Hagyományos, kézműves technikával készült prémium kategóriás kalapok. Friss, extrém, egyedi kalapok, fejdíszek és fátylak lelőhelye, melyek eltérnek a megszokottól, mégis tökéletes kiegészítői és különleges díszei a női és férfi öltözékeknek. Minden darab egyedi és gondos, aprólékos kézimunkával készül, a legfinomabb anyagok felhasználásával. A különleges anyagok mellett fontos szerepet kapnak a ragyogó színek, valamint az egyedi díszítés is. Az Ozmonda Kalap Galéria alkotásait nemcsak a mindenkori trendek, a régi idők divatja, hanem a különleges pillanatok is inspirálják. Ismerje meg jobban a kalapok világát, és rendelje meg Ozmondától álmai kalapját! www.ozmonda.wordpress.com

Kövessen minket! Itt a hírlevél!

 Kövessen Bennünket, és legyen napra kész!

Ozmonda Kalapok videók

Címkék

2013 Esküvői Kalap Kollekció (4) alkalmi viselet (5) Ascot (18) Audrey Hepburn (4) Baby Camberidge (2) barett (6) Beatrix van Oranje-Nassau (3) borsalino (2) Bowler (3) Cambridge Hercegnője (9) cilinder (10) cloche (4) Coco Chanel (2) Derby (2) derby (22) diadém (3) Dita von Teese (6) díva (7) divat (5) dress code (2) Epsom (2) esküvő (47) esküvői kalap (40) esküvői kalap kollekció 2013 (3) f-f (2) fátyol (27) fedora (5) fejdísz (43) fejfedő (10) fejpánt (2) fekete-fehér (13) férfi kalap (5) filc (2) florentin (6) fotó (14) frizura (4) Goldenblog (2) Grace Kelly (2) gyöngyös (2) hercegnő (5) hétköznapi (4) hétköznapi viselet (3) hölgy (3) Hölgyek Napja (4) Holland Királyi Beiktatás (2) Holland Királynő (3) Hungarian Hatwalk (6) idol (4) ihlet (6) inspiráció (6) japán technika (2) Jaqueline Kennedy (2) kalap (169) kalapdoboz (3) kalapforma (3) kalapkommandó (6) Kalapos Főnix (2) kalappapír (2) kalap kiállítás (3) kalap szalon (4) kalot (2) Kate (6) keménykalap (4) Kincsem Lovaspóló Fesztivál (4) király (3) királynő (4) Kirsten Dunst (2) kísérletek (5) klasszikus (8) koktél kalap (2) konty (2) korona (2) koszorú (4) koszorúslány (2) Lady Diana (2) Lady Gaga (8) lóverseny (24) madárfészek (5) Magyar Vágta (6) Marie Antoinette (2) masnis (8) menyasszony (7) mici sapka (3) (2) női kalap (6) nyári kalap (7) Nyárvégi Kalapkommandó (6) nyúlszőr (3) nyúlszőr kalap (3) Ozmonda Kalap Galéria (96) panama (2) Pearl Wedding Show (2) Philip Treacy (4) pillbox (2) Pinterest (3) plázskalap (3) pom-pom (3) puhakalap (4) Romy Schneider (3) rosszkislányok (4) Royal Ascot Racecourse (7) Royal Wedding (2) sailor (2) sapka (3) selyemvirág (3) sikk (30) Stephen Jones (4) stílus (73) svájcisapka (3) szalagos (3) szalmakalap (5) széles karima (4) szexi (3) szizál (2) szőrme (4) Tavaszváró Kalapkommandó (20) tengerész (2) Ticci Rockabilly (9) tok kalap (5) tollas (24) toque (6) trend (2) tricorn (4) trilby (5) tüllös (22) turbán (3) Vegyél kalapot! Mutasd meg! (4) velúr (2) video (6) videó (3) Vilmos herceg (5) Vilmos Sándor Herceg (2) Vintage Esküvő Kiállítás és Vásár (2) virágos (31) viselet (58) Willem-Alexander (2) William (2) Címkefelhő

Kövess bennünket, és légy napra kész!

Kalap típusok - barett, vagy svájcisapka

2012.12.19. 21:56 Ozmonda

Barett, vagy a svájcisapka

Hagyományos baszk stílusú barett:

A barett, vagyis a svájcisapka, ahogyan a magyarok nevezik, egy puha, kerek, lapos kalap, mely általában szőtt, vagy kézzel kötött gyapjúból, horgolt pamutból, gyapjú nemezből, vagy akrilból készül.

Barett-szerű fejfedőket Európa szerte már az etruszk kortól viselik. Tömegtermelése a XIX. században kezdődött Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban. Ilyen sapkát viselnek számos katonai és rendőri szervezetnél világszerte, mint egyenruhát.
 
Etimológiája:

A barett szó eredete a francia beret szó, ahonnan az angol kifejezés is származik. Béarnais Berret, úgy írta le, mint "valami lapos, kopott gyapjú sapka, amit a helyi parasztok viselnek". Ez volt első írásos emlék, 1835-ben, melyben megemlítik. 

A spanyol birrete szóval azonos az etimológiája, jelentése hasonló.  A legtöbb nyelvész szakember úgy gondolja, hogy ez egy kicsinyítő formája (birrum) a latin biretum (alacsony) szónak, ami azt jelenti: "rövid köpeny kapucnival" ("cuculla brevis"). mely alapján,beazonosítható mind a gall birros (rövid), az ó-ír berr (rövid), a walesi byr (rövid), a breton berr (rövid). A szó eredete minden bizonnyal görög  βίρρος lehet, melyet a latin átvett.
 

Története:

Mind a régészek, mind a művészettörténészek szerint a  baretthez hasonló fejfedő már a kora bronzkorban elterjedt Észak-Európában, délen, az ókori Kréta és Minosz területén, viselték a Minosziak, a rómaiak és az etruszkok is. A barett igen népszerű volt a nemesség és a művészek körében egyaránt, Európa szerte az egész napjainkig. 

A baszk stílusú svájcisapka volt a hagyományos fejfedője a baszk juhászoknak a Pireneusokban. Kereskedelmi termelése a XVII. században kezdődött, Oloron-Sainte-Marie területeén Dél-Franciaországban. Eredetileg egy helyi kézműves iparosította a barett termelését a tizenkilencedik században. Az első gyártó, Beatex-Laulhere termelési nyilvántartása 1810-ig nyúlik vissza. Az 1920-as évekre, barettben járt a dolgozó osztály nagy része, melyet több mint 20 francia, néhány spanyol és olasz gyár milliós termelése elégített ki.
 
Nyugati divat szerint, a férfiak és a nők is viselték, mivel az 1920-as években, mint sportruházati darab egyre nagyobb teret nyert.

Katonai sapkaként először a francia Chasseurs Alpins fogadta el 1889-ben.  Hugh Elles brit tábornok javasolta  az újonnan alakult Royal Tank Regiment (RTR)számára, miután látta az I. világháború alatt a franciáknál. Használatát  V. György király 1924-ben engedélyezte. A fekete RTR svájcisapka tett híressé Montgomery tábornagyot a második világháborúban.
 
Viselete:

A barett  szorosan a fejre illeszkedik, így formájából adódóan többféle képpen is lehet viselni. Az amerikai kontinensen általában az egyik oldalra tolják, Közép-és Dél-Amerikában, a helyi szokás általában előírja a viselés módját, bár nincs általános szabály. Az idősebb urak általában a fejtetőn hordják előre csippentve. Férfiak és nők egyaránt viselhetik.
 
A katonai sapkában található egy fejpánt, vagy izzadságfogó szalag, mely vagy gyapjúból, vagy bőrből készült. Kiegészítheti még selyem, vagy pamut szalag, néha egy zsinórral, amely lehetővé teszi  viselőjének, hogy méretre húzza a kalapot.  A barettet gyakran díszítik valamilyen jelvénnyel, akár szövetből vagy fémből. 
A barett általában nem bélelt, de sok esetben bélelik selyemmel vagy szaténnal.
 


A nemzeti hagyományok és változatok:


 
Baszkföld:

Olentzero egy baszk karácsonyi alak, aki barettet visel.
A barett jött, látott és győzött úgy Európában mint a világ más tájain, főképp, mint tipikus baszk fejfedő, amint azt a neve több nyelven is mutatja (pl. baszk francia Beret, német Baskenmütze, az olasz  Basco, vagy a  finn baskeri). Színei régiónként változtak, mint a népviselet szerves része: vörös - Gipuzkoa, fehér  - Álava, kék - Vizcayai területén. De a baszkok a kék sapkát, a navarraiak a pirosat hordják, míg a fekete barett a munkásosztály jelképévé vált.
 

Franciaország:

A fekete svájcisapka volt egykor Franciaország sztereotíp jelképe. Ma már nem viselik olyan széles körben, mint egykor, de Délnyugat-Franciaországban a helyi identitás megtestesítője. Mára csak két gyártó maradt Franciaországban: a Hoquy és Blancq-Olibet. A barett továbbra is erős jelképe Délnyugat-Franciaországnak.
 
Spanyolország:

Spanyolországban, attól függően, hogy melyik régió ban járunk, általában úgy ismert, mint boina, vagy chapela ( baszk megnevezése: txapela), néha úgy is nevezik chapo (a francia után). Egykor ez a férfi fejfedő volt az általános az ország északi,  hűvösebb részein, mint Navarra, Baszkföld, Cantabria, Asturias és Galícia, valamint az ezekhez közeli területeken. A kis csonk a sapka közepén, a baszk hagyomány része, neve: txortena, jelentése: szár. 

Skócia:

A  bonnet (ott ez a sapka neve) a skót Kilwinning Íjászok hagyományos viselete.
Számos skót változatát ismerjük. Nevezetesen: a skót bonnet, vagy Bluebonnet (eredetileg bonaid, kelta nyelven), amelynek kokárda szalag és toll volt az azonosítója, melyről a klánt és a rangot is leolvashatták, és amely jelképe skót hazafiságnak. A skót típusok közé tartozik a barett (Robert Burns egyik verse után elnevezve), és a csíkos Kilmarnock sapka, mindkettőre jellemző egy nagy pompom a sapka tetején.
 
Dél-Amerika:

Dél-Amerikában, mind a gyapjú és pamut barettet gyakran tekintik közösnek a gaucho-k Argentína, Uruguay, Brazília és Chile szerte, amelyek többsége a Bonigor SA Argentína és Fábrica Nacional de Sombreros Uruguay által gyártott.  Bár elég gyakori, a barett úgy tűnik, hogy elkerülte a bennszülött csoportok figyelmét. 

A balkáni országok:

A II. világháború után Jugoszláviában, Bulgáriában, Görögországban és Albániában a barett használata igen elterjedt muszlim népességkörében.  Azonban ma már általában a háború utáni nemzedékhez társítják,a fiatalabb muzulmánok hajlamosak előnyben részesíteni a keleti fejfedőket, mint például a kufi.

Divat és kultúra:

A barett szterotípia szerves része a szellemi embereket, filmrendezőket, képzőművészeket, költőket, bohémeket ábrázoló képeken, képzeteken. Amerikában és Nagy-Britanniában, a 20. század második felében robbanásszerűen hódított teret, mint a női divat legújabb eleme. 

A forradalmi jelkép:
 
Che Guevara"Guerrillero Heroico" portréja. Mindenki ismeri. Az egyik leghíresebb fénykép az argentin forradalmárról, mely egy vörös csillagos fekete svájcisapkában ábrázolja.

Az 1960-as években néhány aktivista csoport jelképévé vált a fekete svájcisapka. Ezek közé tartozik a Fekete Párduc Párt, mely az Egyesült Államok-ban alakult 1966-ban. A "Fekete Barett" (hasonló a Black Power szervezet Bermudán), az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg, és az ETA gerillák (aki fekete barettjeik felett csuklyát viseltek).  Ezen túlmenően, a Chicano szervezet barna sapkát viselt (alakult 1967-ben). 

Rastafari:
 
Rasztafári barett. A rasztafári mozgalom hívei gyakran viselnek nagy, kötött vagy horgolt fekete barettet, piros, arany és zöld csíkokkal a tetején. Gyakran tévesen nevezik kufinak, a skullcap  után, melynek helyi neveikufune. Úgy vélik, a barett, és raszta haj a szimbóluma a bibliában, Isten választott népének, a "fekete izraelitáknak".

A bejegyzés trackback címe:

http://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr444973297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu