A stílusról
2013. február 02. írta: Ozmonda

A stílusról

Bejegyzés alcíme...

 

A stílusról

 

Sokan hiszik, főleg nők, hogy egyes emberek már eleve úgy születnek, hogy stílusuk van. Mind az öltözködésben, mind az életben. A többieknek viszont, vagy sikerül szert tenniük erre tudásra, vagy nem. Ez, valójában nem ilyen egyszerű. A valódi stílus nem más, mint harmónia. Harmónia, összhang önmagunkkal. Ehhez szükséges a megfelelő önismeret, és, ami talán a legfontosabb, a megfelelő önkritika.

Természetesen, mint minden más, ez is tanulható. Valószínű, hogy azok, akik úgy tűnik mindig stílusosak, már az anyatejjel szívták magukba a tudást. És ezt most szó szerint értem. Ilyen esetekben maga a szülő, a környezet (ez a bevésődés) stílusa hat ki a fejlődő ízlésre, önértékelésre. A jó példa pedig mindig ragadós (igen, sajnos időnként a rossz is). Én magam is édesanyámtól, édesapámtól, nagyszülőktől tanultam. A többieknek, viszont maguknak kell megtanulniuk felismerni azokat a részleteket, melyek meghatároznak egy-egy stílust, és ezekből összeszőni a sajátjukat. A stílus mindig időtlen. Nem kötődik az aktuális divathoz, bár időnként felhasznál belőle részleteket. Olyan részleteket, mely a már meglévő stílust erősíti, vagy kiegészíti, vagy egyszerűen csak beleillik. Nagyon jó, ha olyan példák élnek a szemünk előtt, mint Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Lady Diana Spencer vagy, épp Camberidge hercegnője (Kate Middleton). Ők igazán érezték, érzik a saját stílusukat, nem utánoztak másokat, hanem habitusuk, személyiségük határain belül maradtak harmonikusak.

Fontos, hogy a tanulás során ne essünk olyan hibába, hogy teljesen lemásolunk egyes embereket, mert pontosan így veszítjük el azt, ami a stílusból a legfontosabb: megmutatni, hogy ez a stílus csak ránk jellemző, a saját egyéniségünket. Persze ezt is csak stílusosan érdemes megtenni, vagy sehogy! A harsány önkifejezés visszataszító, ami inkább önábrázolás és önámítás, mintsem stílus, ám megvan az a kor-úgy a 16-22 éveseké, amikor elfogadható, hiszen az útkeresés idejére esik.

Ízlésesen és visszafogottan, de  mindig Te magad legyél a saját márkád!

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr645059270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása