Kalap típusok - a keménykalap
2012. szeptember 08. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a keménykalap

Bejegyzés alcíme...

A keménykalap, keményített nemezkalap lekerekített felsőrésszel, főleg angol nyelvterületen népszerű. De, a keménykalap, többek között hagyományos része a női a kecsua és ajmara viseletnek is, Dél-Amerikában.

Eredetileg 1849-ben a brit katona és politikus Edward Coke, Leicester 2. Earljének öccse viselte először. A keménykalap igen népszerű volt a viktoriánus  Angliában a munkásosztály tagjai között, bár az sem titok, hogy először a bankárok hivatalos uniformisához tartozott. Valójában a brit köztisztviselők és bankárok részére írták elő, később az amerikai munkások is átvették.  1849-ben a londoni Thomas és William Bowler kalaposmesterek készíteték el a hivatalos öltözékkiegészítőt. a megbízást a Lock & Co. St James egyik ügyfelétől kapták, hogy tervezzenek egy testhezálló, alacsony derekú kalapot, hogy megvédje a lovasok fejét az alacsonyan lógó ágaktól. Az korábban viselt cilindert ugyanis elég könnyen leverték, ami így megsérült. A Lock & Co.megbízta a Bowler fivéreket, hogy oldják  meg a problémát.
 
A legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy az első ügyfél (és a kalap tervezője is) William Coke volt.
 A
mikor a Coke émegrkezett Londonba, 1849 december 17-én, hogy kifizesse kalapját, állítólag letette a padlóra és kétszer rátaposott, hogy ellenőrizze az erősségét A kalap kiállta a próbát és kifizette a kalapot. és Coke fizetett. A Lock & Co. szokásos gyakorlatának megfelelően, a kalapot első megrendelője után "Coke" kalapnak nevezék el. Leginkább úgy ismerik, mint "Billy Coke" , vagy "Billycock" , ahogy Norfolkban nevezik.
 
Az amerikai keménykalap volt a legnépszerűbb kalap az amerikai Nyugaton, nem pedig a cowboy kalap. Mind a cowboyok és a vasúti dolgozók kedvelték ezt a kalapot, mert az erős szél sem fújta le  de akkor sem esett le, ha kihajoltak a robogó vonat ablakából. Ezt viselte mind a törvény emberei, mind a törvényen kívüliek, beleértve Butch Cassidy-t, Black Bart-ot, vagy ott van például, Billy, a Kölyök. A kalap amerikai neve, a Derby onnan származik, hogy a vadnyugati "betyár" Marion Hedgepeth, másnéven "Derby kölyök" igen sokat viselte.

A keménykalap, vagy bombín a kecsua és ajmara nők viselete az 1920 -as évek óta, amikor is Bolíviában a brittek elkezdték kiépíteni a vasutat. Az angolok magukkal hozták a kalapot, amelyet sok éven át Olaszországban gyártottak, de most már helyben készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr944763697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása