Kalap típusok - a cilinder
2012. október 01. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a cilinder

A cilinder

Eredetileg nemezelt hódprémből készülő, magas derekú, lapos tetejű kalapféle. A XVIII. század közepétől, egészen a huszadik század első harmadáig volt jelentős szerepe. Mivel a XXI. századra szinte teljesen kikopott a napi viseletekből, inkább színház, vagy revü kellékként ismerik. Pedig a mai napig kötelező a "white tie" ruhakóddal jelzett eseményeken. A legnépszerűbb ilyen esemény a Royal Ascot Derby. Egyébként a Bank of England főbb pozícióiban, és néhány fiúintézetben is használják.
 
Nehéz megmondani, pontosan kis  találta fel ezt a típusú kalapot. A XVIII. században a tricorn kalapot váltotta fel lassan. Ám az első selyem variációt egy Middlesex-i kalapos készítette el, 1793-ban. A következő húsz esztendőben a cilinder egyre népszerűbbé vált, minden társdalmi osztályban. a felsőbb osztályok kalapjai jellemzően hódprémből készültek, míg a tömegnek nemezből állították elő. A viselet része lett a rendőrök és a postások egyenruhájának is. Mivel a legtöbb idejüket a szabadban töltötték, a cilinder tetjét viaszosvászonnal borították be. A XIX. századra a filcet, és a prémet felváltotta a selyem, illeve a cilicderbársony. Formailag az 1840 és 1850 között érte el a legnagyobb magasságot és a legkeskenyebb karimát. 

A kürtő kalap a cilinder egyik variánsa, ami amerikában vált népszerűvé. Arról ismerszik meg, hogy előlről nézve egyenes, oldalról nézve viszont kissé domború. 
 
Franciaországban, olyan szokatlan méretű cilindereketviseltek, hogy nem volt hely a számukra a ruhatárakban. 1812-ben Antoine Gibus feltalálta az összecsukható kalapot,megszületett tehát a klikk cilinder. A Gibus rugó, amely lehetővé teszi, hogy összehajtásával kényelmesenlehessen tárolni, mint például az operaházak ruhatáraiban. Jellegzetes kattanó hangja  után kapta a nevét. 
 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr584810001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása