A kalapok anyagairól - természetes állati anyagok
2012. október 05. írta: Ozmonda

A kalapok anyagairól - természetes állati anyagok

Szőr kalap minőségek

 

- gyapjú filc

- nyúlszőr

A szőrme és a gyapjú tiszta, természetes anyagok, amelyeket bonyolult gyártási folyamatban, magas hőmérsékleten, magas nyomáson és nedvesség hatása alatt dolgoznak fel alapformákra. A filc, illetve a nemez az emberiség egyik legrégebb óta ismert anyaga, amelyet már az ókorban is felhasználtak.

Filc

A nemezből készült kalap nagyon jól hordható, elsősorban azért, mert a csekély súlya mellett is nagyon jól megtartja formáját, másodsorban nedvességszabályzó hatása van, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a nedvesség beszivárgását, és egyidejűleg a légáteresztést is biztosítja.

Mindazonáltal, a szőrméből készült kalapok nem egyeznek meg az első osztályú minőségű gyapjúból készült kalapokkal. Az alap nagyobb sűrűsége mellett jobb időjárás védelmet nyújt, anélkül hogy elveszítené légáteresztő tulajdonságát, valamint hasonlóan kis súlya mellett még könnyebben és kényelmesebben viselhető. De a legszembetűnőbb különbség mégis az anyag finomságban és esztétikumban jelentkezik. A szőrmekalapoknak is több minősége létezik.

Nyúlszőr

Nyúl, hód, a mosómedve finom prémjéből, illetve ezek keverékeiből készül. A legjobb minőségű velúr és nemez Svájcból érkezik. Nemez készül a gyapjú, vagy gyapjú és pamut keverékéből is. A különböző összetételű anyagok lapokban gördülnek ki a gyártósorról. Franciaország, Svájc, Németország, Belgium és Csehország a filcgyártás fellegvárai. A legszebb nyúlszőr Franciaországban, Svájcban és Csehországban készül.

Melousine: A melousine kalap kb. 1 cm hosszú szőrből készül. Az előállításnál a legalkalmasabb anyag a vadnyúl hátáról és oldaláról származó szőr. A melousine kalapnak erősnek kell lennie, hogy kibírja a további megmunkálást: a szőrét először felborzolják, majd nedves állapotban kifésülik. A kész melousine kalap raktározásánál összepréselik a szőrt, majd az értékesítésnél gőzzel felállítják, vagy felfelé kefélik. Ezek mellett még arra is ügyelni kell, hogy ne sok gőz jusson a kalapra, különben túl nedves lesz, és a szőrme összeesik.

Velúr: Rövid, és hosszú velúr közül lehet választani. A felület anyaga a hosszú velúr esetében 4-6 mm-re rúg, a rövid velúrnál pedig 4 mm alatt van. Egy velúrkalaphoz 40%-kal több szőrme szükséges, mint más kalap készítése esetében, emellett az előállítása is nagyobb alapanyag felhasználást igényel. A velúrkalapot dörzsöléssel vagy fésüléssel felborzolják, ezzel egyidőben a szőrt megnyírják. A felületet szintén felkefélik az értékesítéskor.

Sima szőrme: A simaszőrű kalapnál a durva felületet addig csiszolják finom dörzspapírral, amíg egészen sima nem lesz. Az úgynevezett "kalap kikészítő" gépen ezután még dörzsszivaccsal utókezelik az anyagot, amíg el nem éri a kellő simaságú és szövetszerű felületet.

Durva szőrme: A durvaszőrű kalapoknak a legegyszerűbb az előállításuk, így a dörzsölő munka kiesik. Igény szerint még fényesítik és fésülik. A durva szőrű kalapok a népviseletekben vagy sportos kalapként kapnak szerepet.

Melangen: A melangen kalapok esetében a szőr külön színezett és az egyes színárnyalatokat egymással keverik. A természetes és kémiai szálak keverékéből különböző hatású kalapokat lehet előállítani. További megmunkálás esetén a felső réteg szőrt durvább halbőrrel emelik fel és esetleg megnyírják. Kétféle melangen kalapot különböztetünk meg: a rövid- és hosszúszőrűt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr994820457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása