Kalap típusok - a mici sapka
2013. április 10. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a mici sapka

A mici sapka

 

A lapos sapka, vagy a mici sapka, Skóciából származik. Ottani neve: bonnet, mely egy lekerekített férfi, vagy női sapka, kis merev napellenzővel. Nagyon hasonlít a kilmarnock sapkára. Leggyakrabban gyapjú, tweed, és pamut anyagból készítették. Kevésbé gyakori anyagok közé tartozik a bőr, de kord lapos sapkát is viseltek különböző színekben. A belseje általában bélelt, selyemmel, mely a kényelmet és a meleget biztosítja.
kalap-balmoral bonnet-ozmonda kalap galéria-mici sapka.jpg

kalap-sean connery-balmoral bonnet-ozmonda kalap galéria-mici sapka.jpg

A 14. században Észak-Angliából sok ír, skót és angol bevándorló érkezett az Egyesült Államokba, ők vitték magukkal a mici sapkát is. Többek között.
kalap-baba-ozmonda kalap galéria- flat cap-mici sapka.jpg
Az 1571-es britt törvény, hogy ösztönözze a hazai gyapjú fogyasztást és az általános kereskedelmet, elrendelte, hogy vasárnap és ünnepnapokon a férfiak (6 év felett, kivéve a nemességet) viseljenek sapkát. A törvényjavaslat hatályon kívül helyezése ugyan 1597-ben megtörtént, de a bonnet szilárdan beépült az angol viseletbe, mint egy a köznép egyik jellegzetes darabja.  A stílus azonban tetten érhető úgy is, mint Tudor kori tudományos ruhadarab.
kalap-tudor bonnet-queen elizabeth ll.- ll. erzsébet királynő-ozmonda kalap galéria-mici sapka.jpg

 

A mici sapkát szinte általánosan viselték a 19. század folyamán, mind a munkásosztály, mind a vidéki nemesség tagjai, Britannia és Írország szerte. Az a sztereotípia, hogy  a mici sapka tisztán a "munkásosztály" viselete, soha nem volt helyes. Természetesen ők nagyobb számban viselték, de a városban, a közép-és felső osztálybeli férfiak számára praktikus kiegészítőnek számított. A huszonegyedik században már tett szert egyre felsőbb kategóriás jellemzőre, szintén Nagy-Britanniában. A mici sapka gyakran a  "városi", vagy "street" viselet részeként kezd kedvelté válni.

Akadémiai jelvények

A lapos sapka eredete közvetlenül a középkorra, egészen pontosan 1571-re tehető, viselése a tudományos körökben indult és úgy ismert, mint a Tudor bonnet. Továbbra is alapvető fontosságú  az ünnepélyes eseményeken, főként a tudományos közösségek körében, valamint világszerte ismert, mint a diplomaosztás egyik kelléke. A puha kerek koronára egy merev lapos felső karima kerül, gyakran készítik fekete bársonyból, esetleg arany zsinórozással és bojttal.  Egyes egyetemeknek saját színeivel készül a zsinórozás és a bojt is. Ebből alakult ki a bonnet, vagy másképpen, a Canterbury sapka. Ez már lapos tetejű puha sapka, kerek fejpánttal, mely mélyebb hátul, mint elöl. Az Oxford-i megfelelője egy fekete szalaggal a korona és a karima közt készült. A John Knox sapka, puha négyzet  alakú sapka, fekete bársonyból, amit az orvosok viselnek néhány skót egyetemen, valamint a Durham Egyetemen Angliában, és a University of Calgary és Queens 'Egyetemen Kanadában. Valamint a magasabb doktori cím tulajdonosainak viselete a Liverpooli Egyetemen.

kalap-tudor bonnet-ozmonda kalap galéria-mici sapka.jpg
A népszerűsége erős az angol vidéki viselet rajongói között, olyanok, mint a vidéki és mezőgazdasági munkások,  vagy azok, akik egyszerűen a gyakorlati hasznát látják. Bár általában az idősebb generáció tagjai viselik, nem korlátozódik csupán rájuk. Károly walesi herceget gyakran fényképezték tweed, vagy kockás bonnet-ben.

A stílus népszerű Észak-Amerikában is, mint például olyan városokban, mint Boston, ahol nagy az ír-amerikai népesség. De népszerű a hip-hop szubkultúra körében, vagy, San Francisco-ban, Kaliforniában.


A kanadai csapat a 1998-as téli olimpiai megnyitón viselt piros sapkáit Roots tervezte. Ezen kívül, az Egyesült Államok csapata a 2008-as nyári olimpiai játékokon  fehér mici sapkát Ralph Lauren álmodta meg.


Mivel 2011 végére Britannia szerte fokozott népszerűségre tett szert a lapos sapka, valószínűleg újabb hírességek is viselik  majd ezt a típust. A Marks and Spencer eladási satisztikáiból kiderült, hogy a mici sapkából 2010-ben több mint tizenegyezret adtak el.

kalap-brad pitt2-ozmonda kalap galéria- flat cap-mici sapka.jpg

kalap-brad pitt-ozmonda kalap galéria- flat cap-mici sapka.jpg

 

kalap-denis hopper-ozmonda kalap galéria- flat cap-mici sapka.jpg

 

Többet szeretnél tudni, katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr725205582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása