A kalapok anyagairól - természetes növényi anyagok
2012. szeptember 26. írta: Ozmonda

A kalapok anyagairól - természetes növényi anyagok

Bejegyzés alcíme...

Természetes növényi alapanyagok

 

A természetes növényi anyagból készült kalapok kifejezetten könnyűek, légáteresztőek, és a nap ellen is védenek. Elnyelik a az UVA és UVB sugarak 95%-át. Nedves időben a származásuk miatt (trópusi országok) nem roncsolódik az anyag, ellenkezőleg, meghosszabbítja az élettartamukat. De nem szabad sokáig esőnek kitenni, mert a formára és a színre is - nem az anyagra - hatással lehet.

 

Szizál


Nyersanyagaként az agavé szálakat kell említeni, amelyek főként Mexikóból származnak. Ezeket a szálakat aztán Kínában szétválogatják az anyag finomsága szerint, végezetül kézimunkával formára fonják. Általában 3-4 napig tart mire elkészül a fonat.

Paraszizál


Ellentétben a szizál formákkal, a para-szizál kalapok kétszálú fonatok, ami azt jelenti, hogy a szálakat ún. "ajiro" - halszálkás - fonással készítik. Így a para-szizál kalapokat igen tömör kötés jellemzi, amely egyidejűleg a kalap kinézetét  is befolyásolja. A minősége és  eredete egyébként megegyezik a szizálnál leírtakkal.

 

Panama


A legendás Panamák nyersanyaga a Cardoluvica pálma leveleinek szála. A pálmaleveleket leszedik és egy gyenge kénes oldatban kifőzik. Ezután a levélszálakat megszárítják, és finomság szerint szétválogatják. A panamakalapokat szintén kézi munkával fonják és Ecuador-ban állítják elQ. A "Super Fino" minőségnél, tapasztalt fonók dolgoznak mintegy fél éven keresztül. A Panama onnan kapta a nevét, hogy a Panama-csatorna építői ilyen kalapot viseltek. Maga a kalap Ecuador-ból származik, ahol a nyersanyagot Monte Christi és Cuenca környékén állítják elő

.

Raffia


A Fülöp-szigeteken, és Madagaszkáron honos Raffia-pálma levelének szálaiból készítik. Itt szedik le a pálmaleveleket és nyerik ki belőle a sima szálakat, amelyeket finomság szerint válogatnak, és ugyancsak kézzel fonják.

Bao


A Bao is természetes anyagból készül: a majomkenyérfa sima szálaiból állítják elő. Madagaszkárról származik. A nyersanyagot sok más egzotikus növényből is nyerhetik, tehát ez egyfajta gyűjtófogalom is. A fonatot kézi munkával Kínában készítik. Minőségileg alkalmas arra, hogy sportos kalapot és egyéb fejfedőket készítsenek belőle.

Valódi Florentin

A nyersanyag itt a legfinomabb szalma, amely Toszkánából származik. A szegély tökéletes kézi munka, majdnem láthatatlan varrással rámázott, mindemellett a Florentin jellegzetes karaktere párosul. A Florentin valódisága felismerhető, ha a szálvágatot megnézzük a kalap alján.

Bortni natúr szalmából

A csíkok mindig 7 különböző finomságú szalmaszálból készülnek. A csíkokat kb. 3 mm-től 15 mm szélességig gyártják. Végezetül a csíkokat szakértő kezek munkálják meg modellenként speciális varrógéppel. Miután a varrónő a modell nyers formáját megmunkálja, a nyers munkadarabot faformán dolgozzák ki, ezáltal tartja meg végleges formáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr164805060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása