Hogyan válasszunk kalapot 4. rész
2013. január 03. írta: PutzTimi

Hogyan válasszunk kalapot 4. rész

Az arcformák

 

Azok a stílus kapcsolatok, mint a vonal, a tömeg, a szín, és ezek hatásai a legfontosabbak azon összefüggésekben, melyek meghatározzák a kalapot, mint kiegészítőt. Annál a személynél, aki próbál, a típust, az arcot, a méretet, és a fej alakját is figyelembe kell venni. Íme néhány példa:

Egy finom, törékeny hölgy nem néz ki jól egy hatalmas karimájú kalappal: elrejti, hiszen túl nagy neki. Ez a szabály azonban rögvest borul, ha kismamáról van szó, mivel a nagy kalap tökéletesen ellenpontozza a gömbölyödő pocakot. 

Magas hölgyek viszont a túl apró kalappal néznek ki nevetségesen. A kalap nem lehet sem túl kicsi vagy túl nagy, a szélsőségeket mindenképp kerülni kell.

Egy magas, jó arányú, vagy egy közepes magasságú nő hordhat nagy kalapot, ha vékony az arca. Az olyan kalap, amelyik túlnyúlik a váll vonalán, nem tekinthető megfelelőnek. Persze itt is van kivétel: a strand-, vagy plázskalap kifejezetten túlméretezett kell hogy legyen, hiszen az a legfőbb cél, hogy a napsugarak ellen védelmet nyújtson. A kalap, és a fej vonalait is meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy megtaláljuk a jó tulajdonságait, így vonzóbbá tegyük.

Van egy sor olyan általános típusú arc, melyeket időnként megváltoztathatunk, vagy módosíthatunk néhány szokatlan elemmel. Az arctípusok és formák eleve meghatározzák azokat kalapokat, amelyek megfelelőek. Tanulmányozzuk, hogy a kalapvonalak hogyan befolyásolják viseléskor az arcunkat. Ezt nem lehet képzeletben megtenni. A legjobb módszer az, ha kalapszalonban próbálgatjuk a kalapokat, és megkérjük barátainkat, hogy elemezzék az egyes kalapok a hatásait. Részletezzük:

 

A kerek arcok

 

Annak, akinek kerek az arca, annak szüksége van arra, hogy ezt a teltséget csökkentse valahogyan. Az arcot ilyenkor általában hosszabb koronával (a kalap felső része), közepes és nagy karimájú kalappal ellensúlyozzuk, így csökkentve optikailag az arc méretét. A Girardi jellegű kalapok, melyek az egyik oldalon csapottak, szintén jól állnak a kerek arcú hölgyeknek.

Az ovális arcok

Az ovális arcnál kevésbé számít a stílusbeli kötöttség, ám a haj sosem érintheti a szemöldököt, mert ez tönkreteszi a szép vonalakat. Az az arc, mely nem is teljesen kerekded, nem is túl vékony, annak szinte minden kalapviselet jól áll. Nagy, vagy kicsi, karimás, vagy toque, a különböző kalapvonalak és anyagok bizonyosan könnyebben alkalmazhatóak, mint más esetekben.

A hosszúkás arcok

Egy vékony arcnak is adható lágyság az általa viselt kalappal. A kis kalap és egy keskeny, vagy felfelé ívelő karima vékonyít. Inkább viseljenek nagy kalapot és karimát. A keskeny arc, éles kiemelkedő orral nem néz jól, ha tricorn formát visel. A túl nagy kalap a keskeny arcot túl magassá teszi, a kisebb kalap viszont a teljességet és finom vonalakat hangsúlyozza.

Ha az egész arc ovális

A korona soha nem lehet keskenyebb, mint az arc a legszélesebb ponton. A szűkebb korona szélesíti az arc arányait. Széles, puha korona leginkább a széles arcnak válik az előnyére.

A szűkebb arc

A korona soha nem lehet nagyobb, mint az arc a legszélesebb ponton. Ha a korona túl széles, beárnyékolja a keskeny arcot, így az arc még kisebbnek tűnik. A puha, nem túl széles korona a legjobb a keskeny arcokhoz.

A hosszú, keskeny arc

A hosszú, keskeny arcot leginkább egy viszonylag alacsony, nem túl széles karimájú kalappal lehet ellensúlyozni. Nagyon magas, vagy merev kalapot sohasem érdemes választani. Hozzátesz az archoz, így túlozza el a hosszát. A lágy ívű kalapok, melyek közepes magasságúak és szélességűek, kiegészítik a hosszú, keskeny arcokat. Az elölről hátrafelé ívelő karimák, és a kör alakú karimák nagyon jók ennek a típusnak.

A rövid, ovális arc

A rövid arc esetén, ha ovális, akkor kerülni kell az igen magas kalapot és rendkívül széles karimát. Egy nagyon széles karimával az arc nehéznek látszik és hozzátesz az arc látszólagos szélességéhez. A közepesen magas kalapok, melyek puha, szabálytalan szélességűek a legjobbak ennek a csoportnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr604996782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása