Kalap típusok: a panama kalap
2013. december 30. írta: Ozmonda

Kalap típusok: a panama kalap

 

A Panama kalap ( toquilla szalmakalap) ecuadori származású, hagyományos karimájú szalmakalap. Hagyományosan, a Carludovica palmata - helyi nevén a toquilla tenyér vagy jipijapa tenyér - növény leveleinek fonásával, szövésével készül.
A panama kalap halvány színű, könnyű és légáteresztő, gyakran viselik, mint kiegészítőt, olyan könnyű nyári ruhákhoz, mint amilyen a vászon vagy selyem. Mind a férfiak, mind a hölgyek körében népszerű.
A panama kalapok művészi szövését az UNESCO felvette szellemi kulturális örökség listájára, 2012 december 6-án.

kalap-panama-montecristi-ozmonda kalap galéria-1.jpg

A ma ismert panama kalapot, Ecuadorban már a tizenhetedik században is készítették. Ezeket a szalma kalapokat Ecuadorban szőtték, és, mint sok más terméket a 19. és a 20. század elején, a dél-amerikából a földszoroshoz szállították és onnan hajózták be európai és ázsiai célállomásokra.  A nemzetközi értékesítéssel szerezte meg azt a hírnevet, mely valóban tükrözi a " Panama kalap " nevet.  A kifejezést legalább 1834 óta használják.
  kalap-panama-montecristi-ozmonda kalap galéria.jpg
  
Theodore Roosevelt, a Panama-csatorna építkezésén tett látogatásán, 1904-ben, szintén Panama kalapot viselt. Népszerűsége ezáltal olyan mértékben nőtt, hogy a tizenkilencedik század közepén még a kaliforniai aranybányászok is ilyet viseltek. A kalapot később számos huszadik századi filmcsillag is szívesen hordta.

A tamsui kalap


A tamsui kalap szalmakalapokat Formosa, ma Tajvan, szigetén készítették a huszadik század elején, mely versenyre kelt a panama kalapokkal. A tamsui kalapokat a Pandanus odorattssimus rostjaiból készítették , amely egyre bőségesen  termett a szigeten. Ezek a rostok megőrizték fehérségüket, moshatóak voltak, és össze lehetett hajtani őket anélkül, hogy károsodna. A tamsui kalapok népszerűek voltak főleg a Távol-Keleten, ahol a Panama kalapok túl drágának bizonyultak.

  
  
A Montecristi Panama kalap : összetekert panama kalap dobozban
 
 
A Montecristi kalapok különlegességét két fő folyamat adja meg. A kalap a szövése és formázása. Kereskedelmi minőségét numerikus fokokkal osztályozzák. Ez jelzi a minőséget, de ezek eladótól függően változnak. A legritkább és legdrágább kalapokban több, mint 1600-2500 szál található négyzetcentiméterenként.  Ezek a kalapokat  Montecristi-nek ismerik, a város Montecristi után, ahol ezeket előállítják. A Montecristi Alapítvány létrehozott egy osztályozási rendszert, az úgynevezett Montecristi számot, mely jegyzi a vízszintesen és függőlegesen szőtt sorokat  inchenként.
A " superfino " Panama kalap: mikor elkészül áztatják, hengerelik, majd a legvégén át kell férnie egy jegygyűrűn.
Bár a Panama kalap továbbra is megélhetést ad több ezer ecuadorinak, kevesebb, mint egy tucat "takács" képes csak megszőni a legjobb " Montecristi superfino " minőséget. A termelés Ecuadorban egyre csökken, a gazdasági problémák, és a kínai kalap termelők miatt.

kalap-panama-montecristi-ozmonda kalap galéria-superfino.jpg

képek: montecristihat.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr815565580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása