Kalap típusok - a trilby, avagy a puha kalap
2012. szeptember 02. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a trilby, avagy a puha kalap

Bejegyzés alcíme...

A trilby

A trilby-t gyakran nevezik puhakalapnak, ám valójában ez a kalap egyfajta fedora. A puhakalapot egykor olyan férfiak hordták, akik a drágább fedorát nem engedhették meg maguknak, és igen gyakran lehetett a lóversenypályák körül látni. A londoni Lock & Co társaság hivatalos leírásában is megkülönbözteti a kétfajata kalapot. A trilby kifejezetten keskeny karimás, melyet erősen lefelé hajtanak elöl, hátul viszont felfelé áll. A fedora viszont széles karimás és lágy ívben hajlik. 
 
A trilby, nevét George du Maurier 1894-es, Trilby című regénye után kapta, ahol  az első színpadi előadáson, Londonban, ezt a fajta kalapot viselték a színészek, ígya kalapra azonnal ráragadt, hogy ez az úgynevezett "Trilby kalap"
 
Hagyományosan nyúlszőrből készül, de használnak más anyagokat is, mint például a tweed, a szalma, a gyapjú vagy épp a  gyapjú / nylon keverékek. A kalap az 1960-as években élte fénykorát, a '70-es évekre eltűnt. Viszont a nyolcvanas évek visszahozták régi népszerűségét. Egyrészt az akkori retró divat miatt, mikor férfiak és nők is viselték, másrészt, a Sean Connery féle James Bond filmekben is elég sűrűn feltűnt. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr984748063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása