Tervezők - Stephen Jones
2012. szeptember 03. írta: Ozmonda

Tervezők - Stephen Jones

Stephen Jones

1957, május 31-én született a világ egyik vezető kalaptervezője, a késő 20. és a korai21. század egyik legradikálisabb kalaposa. Ő az egyik legtermékenyebb tervező, aki, miután létrehozta saját szalonját Londonban, számos divattervezőnek dolgozott, mint például John Galliano, a Dior, vagy éppen Vivienne Westwood. A leleményességéről és a magas szintű műszaki szakértelméről híres, amellyel megvalósítja nem mindennapi elképzeléseit. Társ kurátora a 2009-es Anthologia című kalap kiállításnak, a Victoria & Albert Múzeumban

 
A High Wycombe College of Art művészeti alapítványán tanult, majd 1975-ben Londonba utazott, hogy  ott folytassa a pályafutását a divatiparban. Divattervezést tanult a Central Saint Martins College of Art and Design főiskolán, ahol ő volt az egyetlen férfi tanuló. Bár élvezte, hogy Peter Lewis Crown,  a londoni Lachasse couture ház tervező-tulajdonosa tanítja, kevésnek bizonyul korábbi  tapasztalata, és így annak érdekében, hogy megfelelő tudását biztosítsák,Jonest elhelyezik egy nyárra a Lachasse szabászati részlegére. Jones hamarosan  át  kéri magát a szomszédos kalapszalonba, amit Shirley Hex vezet, de megmondták neki, hogy egy kalaposnak az első öltéstől kell kezdeni. Végül bemutatta az első kalap kreációját, mely egy pillbox volt, kék crepp de Chine- nel borítva, és egy műanyag írisszel díszítve, finom ezüst permettel, amit az anyja kapott ajándékba egy benzinkúton még 1960-ban. Akkor még  Jones nem tudhatta, hogy divatáruhoz a virágok hagyományosan csak selyemből, vagy valamilyen nemes anyagból készülhetnek, de Hex jóváhagyta a kalapot. 1976 és 1979 között Jones a nyári szüneteit Hex mellett töltötte és eltanulta a kalap készítés módszereiét és technikáit. É
lénk érdeklődést mutatott a divattörténet iránt, különösen a dráma és az 1950-es évek csillogása fogta meg.
 
1979-ben Jones elhagyta Central St. Martins-t. Még abban az évben rendszeres résztvevője lett a londoni Blitz szórakozóhelynek a Covent Garden-ben. Lelkesen felkarolta az új romantikus mozgalmat, történelmi ruhák rajzai inspirálták. Sok "Blitz Kids" lett az ügyfele. Jones szokatlan kalapokat tervezett számukra, hogy viselhessék a klubban. 



kalapos karrier


Jones egy sor kalapot tervezett  Fiorucci számára 1979-ben. 1980-ban, a Blitz tulajdonosának, Steve Strange anyagi hátterének köszönheti  Jones első kalap szalonját, melyet október 1-jén nyitott meg, a divatos áruház, a PX alagsorában, az  Endell Street-en. Azonnali a siker. 1980 szilveszter éjjelén, néhány részeg barátja teljesen leborotvála Jones fejét. Felfedezi, hogy haj nélkül a fejmérete pontosan megfelel az átlag női méretnek, így saját modelljévé válhat és kreációit magára tervezheti. 

1982-ben  tartják Jones első párizsi divatbemutatóját és az első televíziós showját. Innentől datálható Diana walesi hercegnő, mint a rendszeres ügyfél, és ekkor kap megbízást a Victoria & Albert Múzeumtól. Ez volt a kezdete a Jones  és a V & A Múzeum közti hosszú és gyümölcsöző kapcsolatnak. Az egyik kalapja megjelent az 1982-es decemberi Tatler magazin címlapján. Ez volt az első alkalom, hogy munkája szerepelt egy magazin címoldalán, ez a kalap jelenleg is a V & A Múzeumban található.

Jones 1984-ben áthelyezte műtermét a Lexington Street-re. Abban az évben, Jean-Paul Gaultier meghívta Párizsba, hogy tervezzen kalapokat a bemutatójához, és ekkor dolgozik először Thierry Mugler-rel is. Második közös bemutatójuk után Gaultier biztosította, hogy a Jones megkapja a teljes jogot a kalapjaira, ezáltal biztosítva, hogy a párizsi divat világ is elismerje munkáját. 
 
2010-től Jonest nevezték ki az Order of the British Empire (OBE) élére.
 


Kollekciói:
 

1980: Fall-Winter: First Collection
1981: Tavasz-Nyár: The Hanging Gardens of Babylon
1985: Tavasz-Nyár: Point Zero • Ősz-Tél: For The Heart of Woman and the Soul of Man
1986: Tavasz-Nyár: Passport to Pleasure • Ősz-Tél: Heads of State
1987: Tavasz-Nyár: She • Fall-Winter: Stephen Jones World +
1988: Tavasz-Nyár: Sunset on Suburbia • ősz-tél: Room Service
1989: Tavasz-Nyár: Ole Steamy • Ősz-Tél: Forty Five Degrees
1990: Tavasz-Nyár: Passion on the Pampas • Fall-Winter: In Orbit
1991: Tavasz-Nyár: Shriek With Chic • Ősz-Tél: Glamé
1992: Tavasz-Nyár: The Devil is a Woman • Fall-Winter: Norma Desmond Lives
1993: Tavasz-Nyár: Souvenirs • Fall-Winter: Xanadu
1994: Tavasz-Nyár: Miss World • Ősz-Tél: Rococo Futura
1995: Tavasz-Nyár: Legasty • ősz-tél: Les Girls
1996: Tavasz-Nyár: Untitled '96 • Fall-Winter: Contours
1997: Tavasz-Nyár: Lotus Eaters • Ősz-Tél: Murder by millinery
1998: Tavasz-Nyár: E = mc2 • Ősz-Tél: Millinery Computer
1999: Tavasz-Nyár: Pic 'N' Mix • Fall-Winter: Celebrations
2000: Tavasz-Nyár: Nursery • Fall-Winter: Blah Blah Blah
2001: Tavasz-Nyár: Icon • Fall-Winter: Queens
2002: Tavasz-Nyár: High • Fall-Winter: North
2003: Tavasz-Nyár: South • Fall-Winter: Poseur
2004: Tavasz-Nyár: Hollywood Regency • Ősz-Tél: La Prima Donna
2005: Tavasz-Nyár: Handmade in England • Fall-Winter: Jubilee
2006: Tavasz-Nyár: Travelogue • Fall-Winter: Time Travel
2007: Tavasz-Nyár: Artifice • Fall-Winter: Shangri-La
2008: Tavasz-Nyár: Desert Rose • Fall-Winter: Covent Garden
2009: Tavasz-Nyár: Albertopolis • Fall-Winter: Vanda
2010: Tavasz-Nyár: ABC • Fall-Winter: XYZ
2011: Tavasz-Nyár: Drifting and Dreaming • Ősz-Tél: Topsy Turvy
 

 
Laza vonalak és  tervek

1988-ban Jones ismét költözik, most a Heddon Street-re. Szalont és a műhelyt alapít a Great Queen Street-en, Londonban.

1990-ben, elindul a Miss Jones könnyed kalapokkal, 1993-ban követti Jonesgirl amelyet kizárólag Japánban forgalmaznak. A Stephen Jones márka jelenléte Japánban 1990 óta jelentős, amikortól is Jones pólókat, kozmetikai táskákat, és a zsebkendőkket forgalmazott a nevével fémjelezve. Ezt követte a Stephen Jones Kimonos 1991-ben, kesztyű 1993-ban, napszemüveg 1992-ben, végül táskák 2002-ben. 


 

Design partnerek

2009 márciusában Stephen Jones volt az egyetlen brit kalapos, aki egyidejűleg irányított egy párizsi haute couture kalapstúdiót, és készített kalapokat a Galliano féle couture bemutatóhoz a Dior számára. Galliano-val 1993 óta dolgozik. Jones készített kalapokat Vivienne Westwood-nak is, mint az ikonikus Harris Tweed Crown, 1987-ben. Az 1980-as években a divatbemutatókon a kalapokra rendkívül megnőtt a kereslet.  A párizsi collekcióban ,1995 elején, először ő készített kalapot emberi hajból Nicolas Ghesquière részére, az első Balenciaga bemutójára, melyhez a terveket Peter O'Brien, Marcel Rochas, Claude Montana, valamint a Galliano készítette. 2008-ban készít kalapot Marc Jacobs-nak, L'Wren Scott-nak, a Basso & Brooke részére,  valamint Comme des Garçons, Giles Deacon, Loewe, Pollini és Walter van Beirendonck mellett több Galliano bemutatóhoz is. Négy szezonban a Dior és kettőt Galliano saját címkéivel.



Filmek
 
Faye Dunaway, a Supergirl-ben viselte a kalapjait, továbbá  feltűnnek a kreációi a Beverly Hills-i zsaru ll-ben is.  Az 1990-es évektől gyakoribbá váltaka filmes felkérések, beleértve a Glenn Close által megformált Szörnyella de Frász kosztüm terveit a 101 kiskutyában, a Spice World filmet, Jurassic Park ll., valamint a Lady Penelope kalapjait, a Viharmadarakban. Ő készítette a kalapokat Cate Blanchett számára az Elizabeth: Az aranykor, Dita Von Teese a Salvador Dali halála, valamint Audrey Tautou részére a Coco Chanel filmjéhez is. Tautou állítólag megjegyezte,hogy Jones kalapjaiban úgy érezte magát, mint Coco Chanel, akinek a szerepét játszotta 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr294753257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása