Kalap típusok - a tricorn
2012. október 02. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a tricorn

Bejegyzés alcíme...

A tricorn

 

Az előző bejegyzésben utaltunk a tricorn kalapra, mint a cilinder elődjére.

Nevét, Manuel de Falla balettjéről kapta: The Three-Cornered Hat, vagyis A három oldalú kalap.


A tricornról érdemes tudni, hogy népszerű volt a XVIII. században, ám a divatból az 1800-as években sem ment ki végleg, csupán háttérbe szorult. A népszerűségének csúcsát akkor érte el, amikor a kalapot viselték, mint civil ruhát katonai és haditengerészeti egyenruhát. Jellegzetessége, a három oldalon felhajtott karima, valójában merőben gyakorlati: a felhajtott részek a karimából kialakított csatornák, hogy a csapadékot elvezesse viselőjének vállára, így tartva szárazon az arcot. Ez igen hasznosnak bizonyult, a mikor az esőkabátot még nem találták fel. A tricorn általában meglehetősen széles karimáját a fej két oldalán és hátul tűzték fel, miáltal egy háromszög alkot adott ki. Általában úgy viselték, hogy a csúcs előre nézzen, bár egyáltalán nem volt szokatlan, hogy a katonák, akik a puskát jobb vállon viselték, a kalapot jobb oldalra fordították, hogy védjék a fegyvert. A kalap kikészítése a nagyon egyszerűtől, egészen az extravagánsig terjedt, amihez felhasználtak arany vagy ezüst csipkét, sujtást és tollakat meglepő gazdagsággal. Ezen túlmenően, a katonai és haditengerészeti változatot általában kokárdával, vagy más nemzeti jelképpel viselték.
 
A morfológia után lássuk a történelmét. A széles karimájú, kerek kalap fejlődésének eredményeként jelent meg a XVII. század folyamán, a spanyol katonák körében.  A háromszög alakra hajtott karima védelmet kínált az esős flamand időjárás ellen, így ez a forma vált kedveltté. 1667-ben háború tört ki Franciaország és Spanyolország között, spanyol Hollandiában. A harcokban, használata átterjedt a francia hadseregre is. Franciaországban XIV Lajos honosította meg, melynek eredményeképp elterjedt a francia lakosság és a királyi udvar körében is. Aki akkor divatosnak szeretett volna mutatkozni ,ezt viselte egész Európa szerte, mind a polgári és a katonai viselet tekintetében. A XVII. század végére, a tricorn teljes népszerűségnek örvendett, sőt továbbra is meghatározó  darab maradt az európai kalap típusok között, az egész XVIII. században.
Az Egyesült Államokban csak az első öt elnök, George Washington, James Monroe viselte ezt a stílusú kalapot. James Monroe így szerzte becenevét is (The Last Cocked Hat).
Gyorsan csökkent  népszerűsége a XVIII. század folyamán. Úgy alakult, hogy a bicorn vette át szerepét(Lord Nelson, és Napoleon is viselte), amelyet széles körben használnak a katonatisztek Európában,egészen az I. világháborúig. De nem kopott ki teljesen a divatból, egészen a második világháborúig. A sorállományú katonáknál, a csákó váltotta fel, a köznapi viseletben pedig a cilinder.

kalap-tricorn4.jpg

kalap-tricorn.jpg

kalap-tricorn-dita-von-teeses-wedding-dress--large.jpg

kalap-tricorn2.jpg

kalap-tricorn3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr774814613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FreeKatana 2020.06.25. 14:48:59

Üdv!
Nem vagyok biztos abban, hogy célba ér az üzenetem, de érdekesnek találtam a blogot. Különösen, ahol a kalapok típusaival lehet megismerkedni. Értékes tudásnak tartom. Szeretem, ha tisztában vagyok egy tárgy megnevezésével, és ez alól a kalap sem kivétel. Jelenleg is egy ilyen eset vezetett a bloghoz. Talán lesz szerencsém választ kapni a kalaptémában szemmel láthatóan jártas írótól. Az ún. renaissance cavalier hat érdekelne. Van-e Magyar megfelelője a névnek, mi a története, a jellegzetességei, és így tovább. Egyedül a muskétás kalap megnevezésre voltak hasonló találataim, de ezzel nem elégszem meg. Kell lennie egy jellegzetesebb megnevezésnek is.
Orlando Bloom visel hasonlót a Karib-tenger kalózai első részének végén. Linkelem illusztráció gyanánt: imgur.com/bsCLE8d
süti beállítások módosítása