Kevert szálú kalap alapanyagok
A legjobb minőségű kalapok, minden bizonnyal a kevert szálú anyagokból készült alapanyagok. Két okból készítenek kevert szálú kalapokat. Az egyik, hogy a legfinomabb minőséget állítsák elő, a másik, hogy érdekes szanhatásokat érjenek el, melyeket a különböző típusú, és színű szőrök keveredése okoz. Leggyakrabban a hód, nutria, pézsmapatkány ( régen a fóka és a vidra is), mezeinyúl és a házinyúl szőrét használják, használták, de a legértékesebb mégis a szibériai vadnyúl téli bundája. Ez a szőrmeféleség adja a leghosszabb szálú fehér, vagy világos színű szálakat.
A keverékeket a legnagyobb gonddal válogatták össze, és apáról fiúra szálltak a receptek. Ma már csak kézileg kevert, gyúrt kalapokban használják, és épp ezen okok miatt elég borsos az ára. Persze itt is több féle minőség létezik.
Hosszúszálú feldolgozással készülnek a következőek:
- castor kalap: a leghosszabb szálakat tartalmazó, fényes anyagú kalapféle. A XIX. század első felében jött divatba. A szálakat levasalták, majd felfésülték, így olyan hatást keltett, mintha prémből lenne.
- soleil kalap: a castor kalaphoz képest kissé mattabb, és a tapintása kevésbé finom. A szőrt itt is levasalják, de nem fésülik fel, Ám a viselés alatt kicsit meglazulnak a szálak, bár így sem lesz olyan dús, mint a castor kalapoké.
- velour kalap: ma is előforduló típus. A szálakat a feldolgozás során többször felfésülik és lenyírják 3-5 mm vastagságra, így a végeredmény hihetetlenül bársonyos felületet ad.
Rövid szálú kalapok:
- fényes kalap: hasonló eljárással készül, mint a velour, de ritábban nyírják. Nagyon kedvelt kalapféleség volt, de kiszorította az angol kikészítéssel előállított matt kalap fajta.
- matt kalap (nyúlszőr kalap):nagyon kis számú komponensből, vagy homogén szőrőkből készítik. Nem vasalják, nem nyírják. Ennek a típusnak a legolcsóbb az előállítási költsége. Ezt a típust nevezzük nyúlszőr kalapnak, mivel manapság kizárólag ebből készül. Természetesen ez is gyönyörű kalapféle, és több minőségben is készítik, amint azt itt írtam.