Kalap típusok - a turbán
2012. december 27. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a turbán

A turbánok csodálatos világa

 

A turbánnak sok változatát ismerjük. Olyan fejfedőt értünk alatta, mely egy hosszú anyag darab amit a fejre tekernek különféle módon. A turbánt általában a férfiak viselik, Indiában, Afganisztánban, a Közel-Kelet bizonyos területein, Észak-Afrikában, Kelet-Afrika (különösen Kenyában), Dél-Ázsia, és Jamaica egyes részein.


 A szövet általában 5-7 méter hosszú. Egyes bonyolult dél-ázsiai turbánokat egy véglegesen kialakított alapra dolgozzák fel. A turbán lehet nagyon nagy, vagy nagyon szerény, függően régiótól és kultúrától.
Hagyományosan turbánnak nevezik az olyan típusú fejfedőket, is, melyeket a nők a nyugati országokban, Afrika egyes részein, vagy Nyugat-Indiában viselnek. Ez lehet egy bonyolultan megkötött sál a fejre tekerve, valamilyen speciális anyag, vagy kendő.


Terület szerint 

Észak-Afrika

A tuareg berberek, és némely északi berber törzs a Szaharában, Songhai-, Wodaabe- tartományban, fulaniak és hauszák, Észak-és Nyugat-Afrikában viselnek egyfajta turbánt, mely a portól és a homoktól védi az arcukat.  A tuareg-berber turbánt shesnek, vagy tagelmus-nak nevezik.


Az emberek Kenyában, Nigériában egy speciális fejkendőt tekernek a fejükre ünnepi alkalmakkor, melyet néha "valeti stílus-nak" neveznek. 


 
A kurd turbán

Kurd nép által viselt turbánt Jamadaninak nevezik. A jamadanit sokféleképpen viselik szerte Kurdisztánban. A stílus függ a település helyétől például a Barzani kurd törzs,  színes (piros és fehér) turbánt hord, melynek stílusa jellemző az adott klánra. A kurd turbán egy hosszú csíkos textil, melyet a kolāḡī nevű kúpos kalapköré tekernek,és a tetejét egy bojt díszíti, amely lelóg a kolāḡī-ról az arcra. 
 


A pakisztáni turbán
 

Pakisztánban a turbánt széles körben használják, különösen a vidéki lakosság körében. Viselik különböző stílusban és színben az egész ország területén. Régió szerint változik, például az ország északi részén a fekete és fehér turbánt részesítik előnyben. 
 


Az afgán turbán

A turbán, Afganisztánban, részét képezi a nemzeti viseletnek. Szélesebb körben használják, mint másutt a muszlim világban, és a legkülönbözőbb stílusban és színben viselik. Az ország délkeleti részén, a turbánt lazán tekerik, ám, például Kabulban a turbán általában kisebb és feszesebb. A hagyományos afgán társadalomban a turbánokat olyan gyakorlati célok miatt is alkalmazzák, mint például a védelem a hideg ellen, vagy lekötni egy ideges állatot, vagy például, hogy befedjék a vizet tartalmazó edényt. A különböző etnikai csoportok Afganisztánban, különböző stílusban viselik a minta, hossz és szín szerint is különböző szöveteket.  Egyes stílusok azonban országszerte népszerűek. A stílusok keverednek és helyenként átfedést mutatnak a nyugat-Pakisztáni viselettel.


 
Az indiai turbán, a Pagri, vagy Pagh

Indiában a turbán neve: pagri, vagy pagh, vagyis olyan fejdísz, melyet a férfiak szigorú szertartás szerint tekernek a fejre. Számos stílus létezik, mely egyértelműen jellemzi a régiót, társadalmi rangot, vagy vallást, az eltérő alakja, mérete és színe miatt. Így például, a marathi pheta és a szikh dastar.

A pagri egy szimbólum, melyet a becsület és a tisztelet övez mindenhol, ahol viselik. Bevett gyakorlat, hogy kimutassák tiszteletüket egy fontos vendégnek, felajánlanak neki egy pagrit. Gyakran választanak olyan színt, mely megfelel az adott alkalomra, vagy bizonyos körülményt fejez ki: például a sáfrány színhez a bátorság kapcsolható, gyűlések idején fehéret hordanak a vének a béke jeleként, vagy gyakori például a rózsaszín, melyhez a tavasz köthető, és leggyakrabban tavasszal, vagy házassági ünnepségeken viselik.



 
Görög turbán
 
Görögországban, különösen Kréta szigetén, a férfiak hagyományosan turbánt viselnek, melynek sariki, a neve, ami a "sárik" török turbán ​​szóból származik. Ma is ismertebb neve a Kritiko mandili, vagyis a krétai kendő. A fiatalabb generáció nem viseli már, de az idősebb férfiak a távoli, hegyvidéki falvakban még hordják. Ez hagyományosan fekete, a gyász színe, de megtalálható a fehér is, amit olyan ünnepi alkalmakkor viselnek, mint például az esküvő. A kis csomók a kendőn a néphit szerint  a gyász könnyeit szimbolizálják. Mind a török ​​hódoltság, mind a német megszállás alatt viselték. Nagyon gyakran találkozhatunk vele a hagyományos krétai görög táncosok jelmezének részeként. 
 

 

 
Vallás szerint
 
Az iszlám
 

A legtöbb iszlám kultúrában viselik a turbánt, vagy turbán stílusú frizurát. Mohamed próféta ugyanis, a vélekedés szerint fekete, vagy fehér turbánt viselt egykoron.

Az iszlámban, a turbán Sunnah Mu'akkadah, vagyis erős élő hagyomány.  A turbán a férfiak viselete, és több neven is ismerik és többféleképpen is viselik, attól függően, hogy az az iszlám melyik régiója és a kultúrája. Például, arabul: عمامة `imãmah, a perzsául: دستار.

A síita iszlám szerint, Mohamed leszármazottjainak fekete a turbánja, egy kis fehér sapkával, fehér turbánt viselnek a jól képzett személyek és tudósok. Fekete turbánt hordanak a tálibok, mert a fekete turbán képviseli a háború idejét az iszlámban. Szudánban, a nagy fehér fejfedő, viselője magas társadalmi státuszát jelenti. Más muszlimok zöld turbánt hordanak kis fehér sapkával, vagy csak a fehér sapkát viselik kizárólag.

Az Arab-félsziget legtöbb országában, a sima, vagy kockás sál, az úgynevezett: keffiyeh, ghutrah vagy shumagh, a jellemző. Általában nem úgy viselik, mint egy turbánt, de az arab hagyomány továbbra is erős Omán, Egyiptom, Szudán és az Arab-félsziget egyéb részein.

Pakisztánban a kis sapkát  Topinak nevezik. A nők, az iszlám hit szerint nem viselhetnek turbánt, mivel úgy vélik ez a férfi ruha része. Így a nők viselete a hidzsáb és a jilbab kendő.

A szikh turbán

A szikh turbán a dastar vagy dumalla, ezt kötelező minden Khalsa szikhek viselni. Nyugaton sokan összetévesztik a szikh pagrit, a dastart, és a muszlimok, arabok által viselt imamah-t. A Rajastani turbánt is gyakran nevezik pagarinak. A szikh hagyomány szerint, ők az 1600-1700-as évek óta szent harcosok. A turbán stílusa és a ruházat adja az azonosságát ennek a harcos vallásnak.
 
A szikh guruk közül  Guru Nanak Dev Ji viselt először turbánt. Azonban a szikhek tizedik Guruja, Guru Gobind Singh tette hivatalossá a viseletet, amely szerint az ember haját turbán kell takarja. Ennek fő oka, hogy a turbán védi a hajat és olyannyira nincs különbség viselői között, hogy akár a nők is hordhatják, ha úgy akarják, mindazonáltal őrzi a szikh identitást is. A szikhek, vallásuk szerint nem vágják hajukat, így a turbán óvja a hajat. Mivel a szikhek mindössze 2%-át alkotják India lakosságának, a turbán segít azonosítani őket. Amikor intézményesítette a turbánt, mint a szikh identitás része, Guru Gobind Singh azt mondta: "A sikh-eket fel fogják ismerni millió közül is."

A Dumalla, teljes néven a Chand Tora Dumalla stílusú turbánt a szikhek általában csatában viselték. A "Chand Tora" egy fém szimbólum, amely egy félhold alakú, kétélű kard, és ez tartja a helyén a mintát a turbán elején, valamint, hogy megvédje a fejet a fegyveres harc közben. A Chand valójában Shiva szimbóluma, aki mindig  félholddal a hajában jelenik meg.  A múltban minden szikh férfi viselte ezt a fajta turbánt, a Dumalla-t, és még mindig gyakran viselik  Punjab tartományban.


 
A leggyakrabban viselt turbán színek a kék, a narancs, a fehér és a fekete. A szikh férfiak gyakran díszítik a turbánt, vagy Dumalla-t kis fegyverekkel, melynek összefoglaló neve: Shastars.
 
A rastafari turbán
 
A Bobo Shanti kultúra rasztafári tagjai a hajukat és szakállukat, főként a raszta hajat, az általuk viselt turbán védelme alatt viselik, mely tisztán tartja a hajukat. Mivel ez egy kis populáció, ez teszi őket megkülönböztethetővé  Jamaica szerte. Ám a viseletet több kultúra is átvette (innen a példánk is).

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr224980135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása