Kalap típusok - a Gatsby, a rikkancs sapka
2013. április 07. írta: Ozmonda

Kalap típusok - a Gatsby, a rikkancs sapka

 

 

A Gatsby, vagy a rikkancs sapka

 

A Gatsby, a rikkancs sapka, de több egyéb néven is ismerik: Baker Boy, Alma sapka, Nyolcas, Nyolc darabos, taxis sapka, Jay Gatsby (A nagy Gatsby című film után, de Robert Redfordra azt hiszem mindenki emlékszik), halász sapka, Pageboy (lévén újságot árultak).
Ugyanolyan a formája, mint a lapos sapkának (itthon micisapka néven fut) , de a sapka teste kerekebb, teltebb, egy fagombbal a tetején, és gyakran előfordult, egy ugyanolyan gombbal az elején, amivel le lehetett gombolni, így még jobban hasonlított a mici sapkára.

kalap-robert redford3-ozmonda kalap galéria- great gatsby-gatsby sapka.jpg

kalap-robert redford2-ozmonda kalap galéria- great gatsby-gatsby sapka.jpg

kalap-robert redford-ozmonda kalap galéria- great gatsby-gatsby sapka.jpg
 

A stílus népszerű volt Európában és az Egyesült Államokban a 19. század végén és a 20. század elején, mind a fiúk, mind a férfiak körében. Ahogy a neve is sugallja, az újságos fiúk viselték először. Ez egyben félreértés is, mivel a rikkancsok több féle sapkát is hordtak. Ezt a stílust azonban nemcsak a fiúk részesítették előnyben.

Bár a rikkancs sapka nagyon gyakori az amerikai és az európai férfiak és fiúk körében,  a 1910-es 20-asévek alatt főként a munkásosztály tagjai hordták. Nagyon sok fénykép utal arra ebből az időből, hogy nemcsak az újságos fiúk, de dokkmunkások, acélipari dolgozók, gazdálkodók, koldusok, bűnözők, kézművesek és kereskedők is mind-mind ezt viselték. Több filmben is találkozhatunk ezzel a típussal, melyet eredetileg főleg a felső tízezer viselt a szabadidős tevékenységeihez, és csak ezután vált hétköznapivá.
Eredetileg, hagyományosan férfi sapka, a közelmúltban népszerű lett a tehetősebb hölgyek körében,  és a divatházak is felfigyeltek rá a 2000-es években.  Nyári, változatát, mely pamutból könnyű vászonból, vagy selyemből készült,sok lány és nő választja nap elleni sikkes vedekezésre. Télre gyapjú keverékből, tweedből varrják.

 kalap-sean connery-ozmonda kalap galéria-gatsby-gatsby sapka.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr475205508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása