Kalap Típusok: a koktél kalap
2014. január 08. írta: PutzTimi

Kalap Típusok: a koktél kalap

 

A koktél kalap

Többen kértek felvilágosítást arról, hogy mi a különbség a fascinator (fejdísz) és a koktél kalap között . Mivel a koktél kalap volt előbb, ezzel kezdünk.

A 30-as években a nappali kalapok túl rigorózusok, szigorúak voltak a délutáni eseményekhez (természetesen ez alól kivételnek számítottak a megnyitók, koktél partik, tánc partik), a nappali kalap ugyanis nem passzol a koktélruhához. Amikor Elsa Schiaparelli és Mr. John hollywwodi jelmeztervezői páros egy új, kisebb kalapot tervezett több film koktél ruháihoz, a nők világszerte mohón követték. Koktél kalapok népszerűsége az 1950-es években érte el csúcsát, de mostanában is elég gyakran viselik

Ezek a korai koktél kalapok, kis méretű kalapok voltak, és a fej tetején, vagy az oldalán viselték, gyakorta fátyollal. Míg a koktél kalapok sokkal kisebbek voltak, mint a hagyományos nappali kalapok, még mindig igazi kalapok voltak, formára készítve. A koktél kalapoknak mindig volt alapja, így tudott ülni a fejen,  és általában nem tartotta helyén más, csupán egy egyszerű, hagyományos kalaptű. Napjainkban, a koktél kalapok formája és a mérete nem változott, de viselése már nem korlátozódik csupán késő délutánra.

Jellemzői: kis, karimátlan kalap, tökéletesen formázott alappal, mely általában szalma, szövet vagy gyapjú filc.  A koktél kalapot rendszerint  a fej tetején vagy oldalán viselik, és nem fedi el teljes mértékben viselője fejét. A legtöbb koktél kalapot drámai díszítéssel (tollak, masnik, virágok, stb.) látják el.
Magam is nagy rajongója vagyok a koktél kalapoknak, elsősorban azért, mert ez egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy kis divat őrületet csempésszünk a hétköznapi megjelenésünkhöz. A koktél kalapokat nagyon sok stílusban el lehet készíteni, és miközben egy részük bohó, furcsa, vagy meglepő, azt hiszem, a legtöbbjük mégis szemet gyönyörködtető! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr435747535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása