10 tévhit
2014. január 18. írta: PutzTimi

10 tévhit

 

 

Szeretnék megosztani veletek tíz furcsa és meglepő tényt a kalapok világából.

 

 


1. Elterjedt tévhit, hogy az ember a legtöbb hőt a fejtetőn át veszti el.  A hő, valójában arányosan távozik a szervezetből a bőrünkön át, így a fejünkön is. Azonban, amikor hidegben felvesszük a  meleg sálat, kabátot, sapkát, kalapot, több hő marad  (logikusan, hiszen ezért vannak) így ebben a környezetben, mint, ha nem öltözünk fel. Tehát miért nem viseltek kalapot?

 


2. Az "Őrült kalapos (mad as a hatter)" kifejezés a 18. és 19. századi Angliából származik, mikor is a kalaposok erősen mérgező vegyületekkel dolgoztak. Például a nyúlszőrt, ahhoz, hogy nemezelhető legyen, hosszan kellett higanyfürdőben áztatni! Így a kalapos szakmában nem voltak hosszú életűek a mesterek!

 


3. A Panama kalap  valóban létezik, ahogy itt le is írtuk. A csatorna építő munkások által jutott el Ecuadorból a Panama-csatornához, és az amerikaiak tévesen azt hitték, hogyez a típus helyben készült. Theodore Roosevelt elnök is fényképezkedett panama kalapban, amikor ellátogatott a Panama-csatornához.


4. Az első alkalommal, amikor cilindert viseltek a nyilvánosság előtt, a közelben lázongás tört ki, és a viselőjét is elítélték, garázdaság miatt . Bár erről is beszéltünk  itt.


5. Apropó cilinder! A baseball játékvezetői a 19. század közepéig cilindert és frakkot viseltek. Mókás, nem?


6. A chef sapkák redőinek fontos jelentése van. Egészen pontosan azt jelezte, hogy az adott szakácsmester hány féle képpen tudja elkészíteni a tojást. Voltak szakácsok, akiknek 100 hajtás díszítette a fejfedőjét! Ez reprezentálta, hogy legalább százféleképp képes elkészíteni egy egyszerű tojást. Ma, a szakács sapka kevesebb redővel rendelkezik, de még mindig a szakács tapasztalatát jelzi.

7. A hódok majdnem kihaltak a 19. század közepén, mert a prémük annyira népszerű kalap alapanyag volt. Szerencsére, a népszerűsége jelentősen csökkent, miután a selyemkészítés elterjedt.


8. Az első ember, aki kihúzta a nyulat egy kalapból, egy francia bűvész, Louis Comte volt, 1814-ben.


9. A brit kalaptervező, Philip Treacy első ügyfelei a húga babái voltak. Ma Treacy híres az extravagáns designjáról és olyan ügyfélkört tudhat a magáénak, melybe bele tartozik Alexander McQueen, Lady GaGa és
a királyi család is.

10. A " Fedora " elnevezés egy 1882 játszott Victorien Sardou színdarabtól, a Fedora-tól származik. A kalapot először a darab színésznője, Sarah Bernhardt viselte, aki eljátszotta Fedora hercegnő szerepét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr825761955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PutzTimi 2014.03.04. 23:13:34

Köszönöm szépen az észrevételeket! igyekszem javítani. Egyébiránt, mivel általában éjféltájt jutok el ide, hogy dolgozhassam kissé, és még ilyenkor is szolgálatban vagyok, nem mindig tudok tökéleteset alkotni. Ám, mint a témában élő, igyekszem mindenhonnan megközelíteni:-)
süti beállítások módosítása