Felesleges fogyókúrák
2014. június 12. írta: Ozmonda

Felesleges fogyókúrák

 

Talán vigasz lehet, hogy a fogyókúrák után visszaszaladó plusz kilók, nem az akaraterő hiányát jelentik.

Csupán a természet visszafoglalja azt, ami az övé. Egészséges szervezet nem veszít a súlyából, ez egy evolúciós jelenség, ugyanis bizonyos testzsír százalék alatt a szervezetben nem működik a szaporodás, és ez jól megfigyelhető az élsportolóknál és a kórosan soványaknál is. A fajfenntartáshoz nélkülözhetetlen, hogy az egyedek a legínségesebb időket is át tudják vészelni. Ennek feltétele a szaporodás és ezért ragaszkodik szervezetünk minden egyes nehezen megszerzett dekához.

Modernnek tekinthető fogyasztói társadalmunk alig 50 esztendős, „áldásos” hatásait a lakosság elenyésző hányada élvezi, így evolúciós szempontból szervezetünknek semmi oka sincs arra, hogy a bevált stratégián változtasson. Ha fogyózunk, azt testünk vészhelyzetnek értékeli, csökkenti az anyagcserét, és azon dolgozik, hogy a ritka kincsnek tekinthető kalóriákat nehogy elpazarolja. Ezt az optimalizált stratégiát tartja meg akkor is, ha időközben abbahagytuk a diétát, hiszen szervezetünk nem tudhatja, mikor jön el a következő szűk esztendő. Testünk tehát továbbra sem fog lépést tartani társadalmunk változásaival, hiszen honnan is tudhatná, hogy a hűtőszekrények és hipermarketek korában felesleges zsírpárnákat növesztenie.

A bejegyzés trackback címe:

https://ozmonda.blog.hu/api/trackback/id/tr976191209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása